du levande

Και αυτό ειναι το trailer του Du Levande (You, the living) - της ταινίας που είδαμε χθες..

http://www.youtube.com/watch?v=_vOu6tufgTs

Η γλώσσα στο trailer είναι σουηδικά. Απ'ότι θυμάμαι, αρχικά λέει η κοπέλα για ενα όνειρο που είδε, στο οποίο εκείνη και ο Mike Larsson, που τον συμπαθεί πολύ και που τραγουδά και παίζει κιθάρα στους Black Devils, και μάλιστα πολύ όμορφα, παντρεύτηκαν, και πόσο ευτυχισμένα και όμορφα ένιωθε στο όνειρο. Μετά σε ενα λόφο έλεγε ξανά - κάτι του στυλ - μου αρέσεις πολύ, Mike Larsson, τραγουδάς πολύ πολύ ωραία.

Την είχαν προβάλλει και στις Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά επέλεξα να μην την δω τότε.

Σαν κεντρικό θέμα είδα την απομόνωση των ανθρώπων, την επιθυμία ή την μη επιθυμία, να τους καταλάβουν οι υπόλοιποι γύρω τους, και οι θεατές (καθώς πολλοί ήρωες απευθύνονταν στον θεατή) - όπως έγραφε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, είναι μια τραγικομωδία που περιγράφει διάφορες μικρές και μεγάλες, ασήμαντες και σημαντικές στιγμές των ζωών μας - μάλιστα, πολλές φορές το μικρό και το ασήμαντο γίνεται μεγάλο και σημαντικό, όπως σε ενα εφιαλτικό όνειρο οπου εχουν αναποδογυριστεί οι ρόλοι και οι αξίες των πραγμάτων. Έχει πολλές στιγμές που προκαλούν γιέλιο, a bit on the sinister side, though.

Τώρα που το σκέφτομαι, μου άρεσε πολύ - είναι ενας συνδιασμός απο cinefil στοιχεία που θα έλεγα πως σε βαρυστομαχιάζει γλυκά.. ενα σύνολο απο παράδοξες και απίστευτα σουρρεάλ εικόνες της καθημερινότητας που αρχικά σε μπερδεύουν και σε βάζουν σε αμηχανία, αλλά μετά, όταν τα σκέφτεσαι σαν σύνολο, σε κάνουν να θέλεις να τις ξαναδείς..

Και το συνεμά - το Αλφαβίλ που είχε την προβολή μας έδωσε μια σουρρεάλ εντύπωση, με τον πολύ λιγάρθμο κόσμο, με τα ρέστα που δεν είχε και θα τα έδινε στο διάλειμα, με την γιαγιά στο μπαρ με μια καχύποπτη έκφραση, που σου έδινε την μπίρα, και σε χρέωνε 2 ευρώ, και όταν της έλεγες οτι ο κατάλογος γράφει 1.5, γύρναγε το κεφάλι της, το κοίταγε, σε κοίταγε ξανά αδιάφορα, και έλεγε - τώρα κάνει 2.

Και κατι άλλο που δεν ξέρω αν οφειλόταν στην έμπνευση του σκηνοθέτη, ή στην ποιότητα του εξοπλισμού του συνεμά - έβλεπες μερικά σκρατς-σκρουτς - σημάδια μεταχείρισης - αλλά κυρίως, πολλές σκηνές ήταν έξω απο το πεδίο της εστίασης και ήταν πολύ ενοχλητικό να τις παρακολουθείς.

1 comment:

  1. Oson afora to Alphaville,
    se kanei na niw8eis oti vlepeis tainia mesa se tainia... Matrix

    To idio eniwsa peripou kai sto DestroyAthenz,otan vghkame eksw , kai "fagame porta" panw sto dromo, de mas epetrepsan na perasoume. Apisteuto.. San na mhn periorizotan h ek8esh mono sto xwro ths Texnopolis, alla na sunexizetai sto dromo eksw.. san na hmastan meros tou ergou.. kai, nai, auto to "ergo" htan pragmatika ..DestroyAthens

    ReplyDelete