dreamweb

δεν θυμάμαι πότε είχα πρωτοπαίξει το dreamweb. πρέπει να ήταν τότε στο λύκειο και πέρα που ήμουν πορωμένος με τα adventure και έπαιζα πολύ. είναι ενα κάπως ασυνήθιστο παιχνίδι (για υπολογιστή, για να μπαίνετε στο νόημα) που πρέπει να πρωτοκυκλοφόρησε σε πολύ αρχές της δεκαετίας του '90. η αλίθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ τα σύγχρονα παιχνίδια για υπολογιστή, και δεν ξέρω τι κυκλοφορεί τώρα, πάντως τότε έβγαιναν πολλά διαφορετικά και καινότομα πράγματα (παρελθοντολογω) - προφανώς επειδή δεν είχε κορεστεί απο ιδέες και έμπνευση η αγορά, και υπήρχαν πολλές πολλές καλές προτάσεις, απο νορμαλ μέχρι άκρως περίεργες. το dreamweb ήταν κάτι στο ενδιάμεσο.

είχε πολύ περίεργη σκοτεινή και αΠΛοϊκή ίσως ΠΛοκή, με εναν τύπο που αρχίζει και βλέπει εφιάλτες με κάτι φωνές που του μιλάνε. δεν τον αφήνουν σε ησυχία. του λένε ότι οι κακές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στον κόσμο μας με σκοπό να καταστρέψουν τον δίχτυ των ονείρων, ενα ιερό πράγμα που ευθύνεται για τα όνειρά μας.. του λένε ότι είναι ο εκλεκτός να θέσει τέρμα στα σχεδιά των κακών. το κάπως ξενερωτικό και απλοϊκό της φάσης είναι ότι σε όλο το παιχνίδι ο τύπος εκτελεί Ν (7 πρέπει να είναι..) αποστολές να σκωτώσει Ν ανθρώπους-κλειδιά για τα σχέδια των κακών. το παιχνίδι δεν μιλάει καθόλου για τα συναισθήματα του ήρωα όταν το κάνει - ότι υπάρχει εμφανίζεται μόνο στο δικό σου όταν το παίζεις (εξουθένωση, αμφιβολία και αμφισβήτηση, τρέλα) - τώρα βλέπω σε ενα fan site πως υπήρχε και ενα diary που μάλλον συμπληρωνόταν καθώς προχορούσε το παιχνίδι - όταν είχα παίξει πάντως δεν το είχα δει.

τέλος πάντων, τέρμα για την πλοκή. η ουσία και όλη η ομορφιά του παιχνιδιού κατ'εμένα βρίσκεται στην ατμόσφαιρά του. οι δημιουργοί του κατάφεραν τότε (το '90) με τα όχι πολύ εξελιγμένα ακόμα μέσα να φτιάξουν κάτι που σου μένει στην καρδιά. το παιχνίδι εξελίσσεται στο μέλλον και έχει μια κάπως cyberpunk αισθητική.. τα πάντα τα βλέπεις απο πάνω - και τους ανθρώπους επειδή τους βλέπεις απο πάνω, πρέπει να τους φαντάζεσαι. έχει απίστευτη μουσική και ηχιτική υπόκρουση γενικότερα. όταν πατάς τα κουμπιά για να βάλεις κάποιο κωδικό, όταν κλείνουν οι πόρτες του ασανσέρ, όταν βγαίνεις στο γκαράζ του κτηρίου και ακούγεται η βροχή απ'έξω, και ενας σωλίνας που στάζει - όλα έχουν ήχο που έχει νόημα, και σε προιδεάζει και σε κατευθύνει.

Υπάρχει και ενα πολύ ωραίο (τέλειο) site που το αναφέρω και πιο πάνω που έχει και videos απο το παιχνίδι, και την μουσική, σε μορφή αρχείων mp3. παίξτε τα βίντεος να καταλάβετε για την ατμόσφαιρα που μιλάω. τέλος πάντων, εμένα μ'αρέσει πάρα πολύ.. το 7ο κομμάτι απο τα mp3 το έβαλα και σαν ήχο στο κινητό μου. είναι dreamy, και λίγο twisted, και αρκετά reggaeish να θες να κουνήσεις το κεφάλι σου εμπρός-πίσω-εμπρός-πίσω-εμπρός-πί...

No comments:

Post a Comment