Σύριζα ή φιλελευθερισμός;

Με τις πολυ λίγες γνώσεις μου πάνω στο θέμα, στην πολιτική γενικότερα, και απο κάτι συζητήσεις και ψαξήματα, σήμερα το πρωί μάζευψα τα εξής....

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15122

λέει περιγραμματικά ότι μαζί με το Συριζα που αναδεικνύεται σαν υπολογίσιμη δύναμη, έχουν "ξυπνήσει" και βγει κλπ όλοι οι μαχητικοί πολέμιοι από την εργατική τάξη και αρχίζουν να λένε πράγματα αρκετά επαναστατικά - ο καθένας με τον τρόπο του (επιδέξιο ή ανεπίδεκτο) - αλλά το σύριζα δεν λέει ακριβώς αυτό, - εξακολουθεί να είναι ενα συνονθύλευμα απο κόμματα και παρατάξεις - εκ των πραγμάτων οι επίσημες και συγκεκριμένες θέσεις τους, και ο ακριβής τρόπος με τον οποίον θα υλοποιηθούν είναι μεσ' στην γενικότητα και θολούρα - αλλά πιστεύω, και ελπίζω ότι θα κάνουν δυνατή και ειλικρινής προσπάθεια να κάνουν το καλύτερο και το πιο ανθρώπινο... - κάτι διαφορετικό

έστω και η συρρίκνωση του δημόσιου που λένε πολλοί - και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.. δεν "ξεφορτώνεσαι" απλώς έναν οργανισμό, έστω και αν είναι ζημιογόνος - δεν μπορείς να το πουλήσεις "καλά" γιατί κανείς δεν το θέλει, ή όποιος το θέλει θα το αγοράσει για ψίχουλα. ζημιογόνοι είναι όλοι οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι, διορισμένοι μέσω του συστήματος που είχαμε, και θέλει ξεκαθάρισμα εκεί προ πάντων - και σιγά σιγά - όχι κλεισίματα/απολύσεις, αλλά ανακατανομή των ανθρώπων - και μετά ενδεχομένως κλεισίματα - αφού ξέρεις ότι με τις απολύσεις και με την ήδη φορτωμένη καταναλωτική αγορά στην Ελλάδα δεν πετυχαίνεις τίποτε καλύτερο, εκτός από το να έρθουν μεγάλες πολυεθνικές στην Ελλάδα και εν μέσω της κρίσης να προσφέρουν εργασία των 500ευρώ/μήνα (σχεδόν εδώ έχουμε φτάσει έτσι και αλλιώς), και να είναι το μόνο που υπάρχει, και να είναι το μόνο που θα πάρεις αναγκαστικά. Όχι εσύ προσωπικά ίσως - αλλά ο πιο πολύς κόσμος σίγουρα. Φθηνά εργατικά χέρια. το σύριζα λέει απλώς να κάνουμε μια προσπάθεια να γυρίσουμε στο κράτος πρόνοιας όπου θα μπορέσουμε να έχουμε κάτι παραπάνω.. εσύ λες ότι αυτό το παραπάνω θα το πάρουν από την τσέπη μου - μα έτσι και αλλιώς σου το παίρνουν τώρα με τους φόρους. απλά το λένε διαφορετικά.

Με το θέμα των 100.000 προσλήψεων κάποιος (εδω) λέει (εντελώς λαϊκά - όχι κακό πράγμα, αλλά σίγουρα όχι πολύ αποτελεσματικό επικοινωνιακά) ότι το δημόσιο στην πράξη έχει ανάγκη από κόσμο - αρκεί να ήταν καλύτερα οργανωμένο - σαν απάντηση σε έναν αγανακτισμένο που και αυτός τα εχει πάρει στο κρανίο επειδή υπόσχονται να μεγαλώσουν το δημόσιο αντί να το συρρικνώσουν..

Και γενικά πείθομαι σιγά σιγά ότι το πρόβλημα του δημοσίου στην Ελλάδα δεν είναι το μεγεθός του, αλλά η ποιότητά του (παραγωγικότητα) - και σε οργανωτικό επίπεδο - δηλ. χρειάζεται αναδιοργάνωση και αναδιανομή, και σωστούς ανθρώπους σε σωστές θέσεις. εκ των πραγμάτων υπάρχει μεγάλος πόλεμος στο Σύριζα, με πολλή παραποίηση ή τέλος πάντων ανακριβής ερμηνεία, των θέσεών τους

αυτό με το καταναγκαστικό δάνειο του Γλέζου π.χ. θα μπορούσε να ερμηνευτεί και θετικά, με την έννοια του ότι αφού και σήμερα σου παίρνουν αυτά τα λεφτά με το χαράτσι και άλλους έμμεσους φόρους - δεν συμφέρει καλύτερα να το δώσεις "σαν δάνειο";

Περά απ' αυτό αυτό με το μεγάλο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς (έως καθόλου) αλήθεια. Απο εδώ φαίνεται πως υπάρχει θέμα με τις ΔΕΚΟ και υψηλόμισθους - αλλά συγκριτικά με άλλα κράτη της Ευρώπης (ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων επί του συνολικού πληθυσμού; - κάτι τέτοιο...) δεν είναι και ΤΟΣΟ μεγάλο το πρόβλημα όσο το παρουσιάζουν
ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ! ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο ότι και το ίδιο το κράτος παρανομεί συστηματικά, στα πλαίσια των πελατιακών και "κατω απο το τραπέζι" συμφωνιών και "τακτοποιήσεων"
Η αποδοχή της παρανοµίας

Καταγγελια για αλλες συμφωνίες πέρα των καθαρά μνημονιακών, στα πλαίσια του μνημονίου - δηλ. και τα κράτη και οι διακρατικές συμφωνίες και οι "βοήθειες" που προσφέρουν θέλουν ενα ΠΟΛΥ κριτικό μάτι - και αφού συμβαίνει αυτό, γιατί να μην κοιτάξω σε κάτι διαφορετικό; Αντιμνημονιακό.):
Guardian: Υποκριτές Γάλλοι και Γερμανοί (αμυντικά)

«Αν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Το κράτος, όταν έχει δημόσιες επιχειρήσεις κλπ, έχει όντως κίνδυνο να βγαίνει σαν μονοπώλιο και να εκμεταλλεύεται το πλήθος.. όχι όμως οταν προσπαθεί να λειτουργήσει σαν κράτος πρόνοιας, αλλά σαν κερδοσκόπος. Αν εξακολουθεί να υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία λόγου, μπορεί να καταγγελθεί (θέλω να πιστεύω) - αν μη τι άλλο, θα χάνει εναν εναν τους ψηφοφόρους του το Σύριζα, αν αρχίσει να αποδεικνύεται μη-ανθρώπινο και να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα πέρα απο το ανθρωπιστικό, ανθρώπινο καλό. Προσωπικά θέλω να τους δοκιμάσω. Εξάλλου δεν έχουν υπηρετήσει ως κυβέρνηση για να έχουμε παραδείγματα. Οι άλλοι έχουν.

Και ορίστε που καταργήσαμε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα, και βγήκε η φούσκα με τους εναλλακτικούς παρόχους (εδώ). Οπότε καταλήγουμε στο οτι υπάρχουν δύο στρατόπεδα επιχειρήσεων - αυτά που λειτουργούν με γνώμονα την προσφορά και ποιότητα της εργασίας τους, και όχι μόνο το κέρδος, και τα κερδοσκοπικά καθαρά. Δεν σου εγγυάται κανείς ότι εφαρμώζοντας και ενστερνίζοντας την φιλελεύθερη πολιτική υποστηρίζεις τους μεν, και όχι τους δε.

Εδώ (αφήνω το καλύτερο για το τέλος) μια μεγάλη ανάλυση (από το 2010) της πολιτικής στην Ελλάδα και όχι μόνο από ΑΝΤΙ-νεοφιλελευθερική σκοπιά - έχει ενδιαφέρον επίσης στα σχόλια που βρέθηκε κάποιος που αντιπαραθέτει απόψεις φιλελεύθερες και γίνεται μια συζήτηση (που σε κάποιες φάσεις καταλήγει στο "μάλλον δεν έχετε διαβάσει αρκετό ΧΧΧ... όχι εσείς πρέπει να διαβάσετε τον ΝΝΝΝ..." (εγώ πρέπει να διαβάσω αυτά και πολλά πολλά άλλα....))
Η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα για το μέγεθος και το κόστος του δημόσιου τομέα και την ανάγκη απολύσεων

No comments:

Post a Comment