φασι-φήμηση

αυτό πήγαινε για στάτους στο fb, αλλά σκέφθηκα πως είναι αρκετά μεγάλο για ποστ.

αλλοι φοβούνται για το πόση έκταση εχει πάρει και θα πάρει το φαινόμενο του φασισμού στην ελλάδα (- ευρώπη), και άλλοι λενε ότι δημιουργήθηκε για να εκτοπήσει τους προβληματισμούς του σύσσομου σκεπτόμενου κόσμου απο τα πραγματικά προβλήματα (την παρούσα οικονομική/κοινωνική συγκυρία) του τόπου. προσωπικά φοβάμαι και τα δύο ενδεχόμενα.

διαβάζοντας κάποια λινκς της επικαιρότητας (thanx X.!), διάβασα αυτό το πολύ ενδιαφέρον editorial της LIFO απο 16/05, το οποίο νιώθω πως με βρίσκει αρκετά σύμφωνο, στην βασική του γραμμή


" ...δεν μπορείς να συζητάς μ’ έναν φασίστα - γιατί αυτός εκφράζει ένστικτα, ενώ εσύ πνεύμα... "

"... Ακριβώς, λοιπόν, επειδή βλέπω ότι χάθηκε η μάχη, αν σε κάθε κραυγή απαντάς μ’ ένα δοκίμιο (διότι περί μάχης εντυπώσεων πρόκειται), επαναλαμβάνω ότι είναι λάθος να δίδεται τόσο πολύ, τόσο συχνά ο λόγος στους φασίστες ..."

http://www.lifo.gr/mag/columns/4903

η εικόνα είναι απο την ταινία μικρού μήκους του Kenneth Anger με όνομα "Invocation of my demon brother" - άλλο ψάξιμο και απο δω (δεν προλαβαίνω τώρα..)

χμ. τώρα απο ταινίες μου έρχεται και το The Wall των Pink Floyd, κλασσικά - με το θέμα του σχιζοφρενή προβληματικού και προβληματισμένου που τελικά γίνεται ή φαντάζεται δικτάτορας

Pink Floyd - The Wall - In The Flesh
  

άσχετο τώρα.. πρεπει μήπως να ψάξω γιατί μ'αρέσουν τα άρβυλα; το άρβυλο ενοχοποιήθηκε ξανά; ίσως να μην είναι καιρός τώρα για τέτοια πράγματα; είναι η ιδέα μου ότι δημιουργώ uneasiness γύρω μου, σήμερα που τα φοράω;

παντως ειναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον το δοκίμιο που αναφέρει το παραπάνω editorial - "Η γοητεία του φασισμού" της Σιουζαν Σόνταγκ..... (δεν το εχω διαβάσει ακόμα, απλώς ματιές έριξα)

http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/classes/33d/33dTexts/SontagFascinFascism75.htm

συγκεκριμένα πολυ ενδιαφέρουσα (ντόινγκκκκ) η θέση της εδώ. It seems to her that "...Communism is in itself a variant, the most successful variant, of Fascism. Fascism with a human face"

εδώ αναφέρει ότι η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία και Γερμανία μετά το δεύτερο παγκόσμιο οφειλόταν εν μέρει στον κίνδυνο της ανόδου του Κομμουνισμού: "Fascism is often considered a reaction to communist and socialist uprisings in Europe"

τελος πάντων, θα μπορούσαμε να ψάχνουμε και να διαβάζουμε και να ανακαλύπτουμε ατελείωτα...

No comments:

Post a Comment